Att dö online

Visst finns det en hel del ämnen kan kännas tabu både att prata och att blogga om, men ett ämne som måste beröras är döden – både i verkliga livet och döden på nätet.

grav döden sorgAtt vi alla en dag kommer att lägga näsan i vädret är ingen hemlighet, ingen lever för evigt. Så varför känns detta ämne så fel att skriva om? Tittar man till exempel på mediestormen som blev härom året när företaget Liveson erbjöd en tjänst som fortsätter att Twittra efter att man gått bort så märks tydligt att döden fortfarande är svårt att tala om både online och i verkliga livet. Men sanningen är att om en närstående person går bort så behöver du idag mer än att en bra begravningsbyrå som hjälper dig eftersom att vi faktiskt även har ett liv på nätet också – därför kan du behöva någon som hjälper dig att dö online.

Digitala begravningsentreprenörer

När någon nära lämnar denna värld för nästa ska man komma ihåg att personen kanske har ett liv på nätet också genom exempelvis ett Twitterkonto, en Facebook-sida och en e-post. Dessa konton raderas inte automatiskt utan måste tas bort manuellt av anhöriga – om den bortgångne inte har anlitat en digital begravningsentreprenör. Till exempel skriver SvD om hur man idag kan skaffa sig ett konto hos olika företag som hjälper en att testamentera sina Facebook-bilder, skicka ut ett sista farväl eller helt enkelt stänger ner kontot automatiskt efter en viss tid av inaktivitet. Dessutom finns det flera företag som kan samla alla lösenord till sajter där man är aktiv och som efter att man går bort sedan lämnar över dessa till anhöriga som får kontroll över kontona. Dock ska man komma ihåg att om man vill göra detta så måste man utse en person som ska meddela det aktuella företaget om ens bortgång.

Bespara sina anhöriga

http://www.dreamstime.com/-image10840676En sak man själv kan göra för att underlätta sin bortgång på nätet för sin omgivning är att själv se till att alla ens konton raderas. Detta kan göras på två sätt: antingen skriver man ner alla konton och lösenord på en lapp och lämnar på en plats där ens anhöriga garanterat kommer att hitta lappen eller så kontaktar man just en digital begravningsentreprenör. För precis som man skriver i Sydsvenskan så är det ens eget ansvar att se till så att allt från nätet enkelt kan tas bort, och det är enklare att göra detta själv än att låta sina anhöriga krångla. Ett tips är därför att se över Google-tjänsten Inactive Account Manager som kommit att kallas för Google Death då denna kortfattat går ut på att radera alla konton hos it-jätten om kontot står orört under en viss tid. Där ställer man själv in hur länge ett konto ska vara inaktiverat innan det tas bort och man kan välja antingen 3, 6, 9 eller 12 månader och innan något raderas så kommer Google att skicka ut förfrågningar om kontot ska bort eller ej – och om meddelandena inte besvaras då raderas kontona. Konton som berörs av detta är bland annat Gmail, YouTube, Blogger, Google Drive och Google+ med mera (Källa).